Dat je twijfelt over je relatie kan te maken hebben met veel factoren. Vaal spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Dit is bijvoorbeeld als jij of je partner van baan is gewisseld, of juist werkloos is, maar ook bij ziekte of psychische problemen. Relatieproblemen hangen vaak samen met de verschillende fases die je doormaakt in je leven. Dit is bijvoorbeeld als jullie gaan samenwonen of kinderen krijgen.

Wanneer er ingrijpende gebeurtenissen plaats vinden, zoals een overlijden van een dierbare kan blijken dat je partner niet reageert zoals jij dat gewild had. Dit kan voor spanning zorgen. Tijdens zulke periodes merk je hoe verschillend je bent of hoe anders jullie je gedurende relatie ontwikkeld hebben.

Uiteindelijk kom je tot een punt waar je beseft dat de verwachtingen die je van elkaar of van de relatie hebt niet meer uitkomen.

Wanneer en welke actie ondernemen?

Wanneer de relatieproblemen voor een negatieve sfeer zorgen in de relatie is het tijd om actie te ondernemen. Relatieproblemen kunnen namelijk ook invloed hebben op andere levensgebieden, zoals je sociale relaties of je werk.

Je kunt bijvoorbeeld in relatietherapie gaan, alleen of met je partner. Ook kun je ervoor kiezen samen in gesprek te gaan en het op te lossen, mocht dat nog kunnen.

Herkennen en erkennen

De enige goede manier waarop je een probleem goed kunt oplossen, is door het eerst bewust te worden en te herkennen wanneer een probleem of twijfel zich voordoet.

Vervolgens is het belangrijk om te erkennen dat er problemen zijn, in plaats van meteen te reageren. Het is dus belangrijk dat je eerst objectief naar de situatie kijkt voordat je reageert. Dit geeft je meer ruimte om goed na te denken.

(Bron: Qruun Schram)